Froukjecoach – Persoonlijke ontwikkeling I Lifecoaching

Van zelfkritiek naar voluit leven

Kritiek krijgen kan een naar gevoel geven. Het kan je raken en uit balans brengen. Maar wat nou als jijzelf degene bent die voortdurend kritiek heeft op jou? Dan wijs je jezelf dus steeds af en breng je jezelf uit balans. Je grootste tegenstander, dat ben je vaak zelf.

Innerlijke criticus

Veel mensen hebben last van een innerlijke criticus. Het is het duiveltje op je schouder, dat jou in je oor fluistert dat je niet goed genoeg bent, dat je nog harder je best moet doen, dat je alles perfect moet doen, dat je geen fouten mag maken.

Zelfbescherming

Je wordt niet geboren met een innerlijke criticus, die ontstaat door de dingen die je meemaakt in je leven. En eigenlijk bedoelt die innerlijke criticus het ook wel goed, uit zelfbescherming is deze ooit ontstaan. Maar als je criticus te aanwezig wordt gaat hij zijn doel ver voorbij. Waardoor je bijna altijd kritisch bent en niet geniet van het leven. Waardoor je de mooie dingen in je leven niet meer ziet, want het kan altijd groter, mooier, beter, sneller, perfecter. Dat geeft stress, disbalans en onrust. En staat geluk in de weg.

Het kan anders!

Als je jezelf herkent in deze tekst dan kan ik je zeggen: het kan anders! Er is hoop! Hoe? Het begint met je echt bewust te worden van die criticus in jou. Door je niet te vereenzelvigen met die stem, maar door deze als een soort raadgever te zien. Als een vogeltje op je schouder. Waarbij jij een keuze hebt om er wel of niet in mee te gaan. Op deze manier identificeer je je minder met die criticus, jij bent die criticus immers niet. Je hoeft niet te geloven of te doen wat jouw criticus zegt. Je bent een mens, geen robot. Je kan en mag fouten maken, je bent precies goed zoals je bent. 

Daarnaast is het belangrijk om meer zelfcompassie te ontwikkelen als tegengif voor de zelfkritiek. Wees lief en mild voor jezelf, geef jezelf positieve, opbouwende feedback. Oefening baart kunst!

Mijn criticus

Ik heb er ook last van gehad, van mijn innerlijke criticus. Ik had niet eens door dat ik er last van had, dat die criticus mij belemmerde om mijn hart te volgen, mij belemmerde om voluit te leven en uit balans bracht. Niemand was harder voor mij dan ikzelf. Totdat ik mijn denkpatronen beter ging begrijpen, mijn negatieve gedachten ging ombuigen naar helpende gedachten en meer zelfcompassie kreeg.
(Als het aan mijn criticus van destijds had gelegen dan had ik deze blog ook nooit geplaatst… maar dat doe ik lekker wel😊)

Voluit leven

Als coach help ik je om:
– om te gaan met jouw innerlijke criticus;
– je negatieve gedachten om te buigen naar helpende gedachten;
– je belemmerende overtuigingen te ontdekken en te doorbreken;
– in contact te komen met jouw gevoel en met jouw unieke kwaliteiten en kracht;

Zodat jij:

– lief en mild wordt voor jezelf; 
– meer zelfvertrouwen en zelfcompassie krijgt;
– je niet meer laat tegenhouden door angst of kritiek;
– en weer voluit gaat leven!

(En laat je bij je keuze voor wel of geen coaching alsjeblieft niet weerhouden door je innerlijke criticus, die zegt dat je het toch zeker wel alleen moet kunnen oplossen😉)

Je bent van harte welkom!

Bron: Ik (k)en mijn ikken, K. Brugman