Froukjecoach – Persoonlijke ontwikkeling I Lifecoaching

Carpe Diem

De boerderij waar ik ben geboren en getogen heet Carpe Diem. M’n pake en beppe hebben deze naam aan de boerderij gegeven toen ze er in de jaren zestig hun melkveebedrijf startten. Nu ze er niet meer zijn denk ik dat ze hun (klein)kinderen misschien een boodschap hebben willen meegeven. De betekenis van deze Latijnse spreuk is: pluk de dag. Hiermee wordt bedoeld dat je van het leven moet genieten, wat een ontzettend goed streven is en ik de laatste jaren nog bewuster ben gaan doen.

Haal alles uit de dag
Ook wordt de spreuk Carpe Diem gebruikt om mensen aan te sporen alles uit de dag te halen en geen zaken uit te stellen. 

 
Persoonlijke ontwikkeling
Wat nog wel eens wordt uitgesteld is het stuk persoonlijke ontwikkeling. De wens om je persoonlijk te ontwikkelen komt vaak voort uit het gevoel dat je er nog niet uithaalt wat er in zit. Terwijl je dat wel graag wilt. Je wilt bijvoorbeeld -wat steviger in je schoenen staan, -meer zelfvertrouwen hebben, -jezelf niet meer wegcijferen, -minder stress, -meer levensgeluk ervaren, -je eigen koers gaan varen of -je eigen koers (her)ontdekken (door bijvoorbeeld je kernwaarden en kwaliteiten te (her)ontdekken, stil te staan bij wat jij echt belangrijk vindt). Thema’s waar ik met mijn klanten veel bij stilsta.
 
Eisenhower-model
Persoonlijke ontwikkeling vinden veel mensen dus belangrijk, maar toch wordt het regelmatig uitgesteld. Dit komt omdat het niet urgent is. Je ziet het terug in het Eisenhower-model welk model over time-management en over prioriteiten stellen gaat.
 
                                     Eisenhower-model, ontwerp: My Equine Business
Als iets urgent en belangrijk is doe je het meteen (zie vak 1, zoals last minute voorbereidingen, urgente problemen), maar als iets belangrijk en niet urgent is (zoals noodzakelijke ontspanning, persoonlijke ontwikkeling, investeren in relaties) moet je het inplannen en jezelf motiveren om hier tijd aan te besteden. En dat is soms lastig in een wereld waarin veel afleiding is.
Nadat ik over dit model had geleerd denk ik er regelmatig even aan. Het helpt me gemotiveerd te blijven, bezigheden te labelen, te reflecteren, te ontspannen en om mezelf te blijven ontwikkelen.
 
Niet urgent, wel belangrijk
Het is het beste om veel tijd door te brengen in vak 2, het niet urgente en (voor jou) belangrijke vak; dit gaat over doelen op de korte en lange termijn en over levensgeluk; het geeft een voldaan gevoel.
Maar vak 2 gaat ook over het voorkomen van stress. Soms als ik op het laatste moment nog van alles moet doen denk ik, ohja, nu is het urgent, heb ik flinke tijdsdruk en geeft het stress, volgende keer toch wat beter voorbereiden Frouk! Op een moment dat het nog niet urgent is. 
En als je minder tijd doorbrengt met de activiteiten in het 3e en 4e vak (de voor jou niet belangrijke zaken zoals bijv. doelloos internetten), heb je meer tijd om door te brengen in het 2e vak. Waardoor je ook minder vaak in het 1e (urgente) vak zit. Dit betekent minder stress, meer rust en je werkt aan belangrijke thema’s/doelen in je leven. Wat veel voldoening geeft!
 
Ik zeg: Carpe Diem! Geniet van het leven en haal eruit wat er in zit!