Wat kan ik elk jaar genieten van deze prachtige boom. Sinds ik op de boerderij bij Arno woon, alweer 13 jaar, verwonder ik me over deze bloemenpracht die er in het voorjaar opeens is. Die van ons is laat ten opzichte van de omgeving. Bij het zien van die andere bomen begin ik me al te verheugen op onze eigen “roze boom” en houd ‘m goed in de gaten. En dan komt ie opeens helemaal tot bloei, wauw! Wat is de natuur toch mooi.
Soms wou ik dat het altijd lente was. De lentebloesem, de bladeren weer aan de bomen, de heerlijke geuren, de gezellig kwetterende vogels, de dagen die weer langer worden, de warmere temperaturen…
Maar als die boom altijd zo bloeide, als het altijd lente was, zou ik me er dan nog steeds zo over verwonderen? Waarschijnlijk zou er dan toch gewenning zijn. Hedonische adaptie noemen ze dat ook wel. Dat is ons vermogen waarmee we ons snel aanpassen aan nieuwe omstandigheden of ontwikkelingen.
Om dat gewenningsproces tegen te gaan bij positieve dingen in ons leven werkt het goed om dankbaarheid te tonen. Daardoor blijf je je verwonderen over de fijne en mooie dingen van het leven. Elke dag bewust een paar dingen bedenken (en opschrijven) waar je dankbaar voor bent bijvoorbeeld. Het kan iets kleins zijn of iets groots. Of bekijk de dingen om je heen eens met een blik alsof je in een ander (arm of onveilig) deel van de wereld zou wonen. Wat is dan opeens niet meer zo vanzelfsprekend?
En het mooie is: alles wat je aandacht geeft groeitπΏ, waardoor je steeds meer dingen ziet waar je dankbaar voor bent. Je maakt als het ware een nieuw pad in je breinπ§ .
Heb jij je vandaag ook verwonderd? Waarover? En voor welke 3 dingen ben jij vandaag dankbaar?
Bron: De maakbaarheid van het geluk, een wetenschappelijke benadering voor een gelukkig leven. S. Lyubomirsky