Froukjecoach – Persoonlijke ontwikkeling I Lifecoaching

Mentale klachten door corona

Ik deel bewust niet veel over corona. We worden er al op zoveel manieren mee geconfronteerd. Voor onszelf kwam het ook even dichtbij toen ik laatst begon te hoesten en me liet testen. Gelukkig was de uitslag goed. Maar ik las afgelopen maand een aantal artikelen hierover en een deel van de inhoud wil ik toch graag met je delen. Omdat het over het verband ging tussen corona en burn-outs, over corona en onze mentale gesteldheid. Want er is veel onrust door corona. De stress, de onzekerheid, een onschuldige verkoudheid die ook iets anders kan zijn, twijfels. Het is al meer dan een half jaar gaande en nu laait het weer op. Het nieuws zit er elke dag vol mee. Ook begint het verkoudheidsseizoen weer, dus meer onrust en twijfels. En dit begint zijn tol te eisen merk ik ook bij sommige nieuwe klanten.

Onderzoek van EenVandaag wijst ook uit dat de meerderheid van de bevolking psychische klachten heeft, veroorzaakt door alles wat er zich rondom Covid-19 afspeelt. En vorige maand luidde het Nationaal Centrum Preventie en Burn-out (NCPSB) de noodklok over verborgen (corona)burn-out klachten. Er dreigt uitval voor ruim 4 miljoen werkende Nederlanders. “Hele bedrijfstakken, waaronder vitale sectoren, dreigen stil te vallen doordat werknemers straks met burn-outklachten thuis komen te zitten.” Dat zegt Theo Immers, voorzitter van het NCPSB. Hij luidt met name de noodklok over de verborgen burn-outklachten. “Maar liefst 80 procent van de burn-out patiënten ziet hun eigen uitval niet aankomen. Bij die mensen gaat plots het licht uit. Iedereen kent het wel uit zijn eigen omgeving. Op het oog goed functionerende mensen zien zichzelf van het ene op het andere moment gereduceerd tot een hoopje ellende. Dat is ook in de medische wetenschap een goed gedocumenteerd verschijnsel, meer regel dan uitzondering.” Het NCPBS adviseert vooral om preventieve actie te ondernemen. “In de aanloop naar een burn-out kun je nog heel goed interveniëren. Door werknemers bewust te maken van de omstandigheden en de daaruit voortvloeiende gedragingen die leiden tot stress, kun je een burn-out heel goed afwenden. Daar zijn meestal niet meer dan enkele uren persoonlijke coaching voor nodig. Wacht je daar te lang mee, dan ben je een werknemer minstens een jaar kwijt.”

Twijfel je of je in de aanloop naar een burn-out zit? Of heb je mentale of fysieke klachten door wat er nu gaande is? Trek op tijd aan de bel. Aarzel niet langer en kom gerust langs voor een gratis gesprek. Dit kan ook online.

Ps: veel werkgevers zijn bereid bij te dragen in de kosten van een coachtraject in het kader van het stuk persoonlijke ontwikkeling en stressreductie. Www.froukjecoach.nl/contact of stuur me een berichtje.

Hartelijke groet,

Froukje
1-10-2020