Froukjecoach – Persoonlijke ontwikkeling I Lifecoaching

Ik wil hoogsensitiviteit meer (positieve) bekendheid geven.

Hoogsensitiviteit

Veel van mijn klanten zijn hooggevoelig (HSP). HSP staat voor Hoog Sensitief Persoon. Ikzelf ben ook een HSP-er. Het is overigens geen diagnose maar een eigenschap. En het is wat anders dan overgevoelig!

Elaine Aron heeft met haar onderzoek en boek (Hoogsensitieve personen, 1991) hooggevoeligheid bekendheid gegeven. Ongeveer 20% van de mensen is hooggevoelig en heeft een gevoeliger zenuwstelsel. Hooggevoeligheid kenmerkt zich door:
❥een diepgaande informatieverwerking
❥diepgaandere en intensere emotionele ervaringen
❥zintuiglijke prikkels komen sneller en intenser binnen
❥door bovenstaande is eerder sprake van overprikkeling. Of van onderprikkeling door te weinig voldoening/uitdaging.
Heel vervelend kan dat zijn, die over- of onderprikkeling!

Hoe beter je jezelf en de invloed van jouw HSP leert kennen, hoe minder last je hiervan hebt en hoe meer je jezelf inclusief je HSP zult omarmen.❤

𝗡𝘂𝘁
Wat is het nut van HSP zul je misschien denken? Het is waardevol om dit vanuit sociaalhistorisch perspectief te bekijken. Vroeger lag er bijvoorbeeld bij volksstammen zeer regelmatig gevaar op de loer. Er waren dreigingen van binnen en van buiten uit. Hooggevoeligen hadden waarschijnlijk hier een belangrijke adviserende rol. Door hun gevoelige zintuigen en de diepgaande verwerking van details, wisten ze als eerste dat er gevaar dreigde en dat een bepaalde strategie de beste was voor het welzijn van de groep.
Een bepaalde geur, een bepaald geluid, samentrekkende wolken, een onderling conflict. De stam die deze signalen het beste opving en interpreteerde had de grootste overlevingskans.
HSP-ers hielpen bij het waarschuwen voor gevaar en hielpen om de groep bij elkaar te houden. Ze zien dit ook terug bij dieren, ook vanuit het oogpunt van bescherming van de groep.
Mooi om het van die kant te bekijken vind je niet?

Ben jij er klaar voor om jezelf (inclusief je HSP) nog beter te leren kennen en van jezelf een prioriteit te maken? Je bent van harte welkom voor een oriënterend gesprek! 💕