Froukjecoach – Persoonlijke ontwikkeling I Lifecoaching

Prinses op de erwt

Foto Froukje als 8-jarige

Mijn ouders noemden me vroeger wel de prinses op de erwt. Naar dat sprookje waar de prinses zelfs op een hoge stapel matrassen de erwt onder het onderste matras voelde (de test of ze echt prinses was). Nu ben ik niet van adel en ik voel me ook geen prinses๐Ÿ˜„, maar ik ben wel gevoeliger voor prikkels.

Ongeveer 20% van de mensen is hooggevoelig/hoogsensitief, deze groep is dus gevoeliger voor prikkels.
Je kunt de prikkels onderverdelen in:

๐—™๐˜†๐˜€๐—ถ๐—ฒ๐—ธ๐—ฒ ๐—ฝ๐—ฟ๐—ถ๐—ธ๐—ธ๐—ฒ๐—น๐˜€
Dit zijn je zintuiglijke prikkels.
Ik heb het bijvoorbeeld bij labels in kleding, strakke kleding, het geluid van sommige elektrische apparaten (een dimmer of zo’n hoge piep die ongedierte moet afschrikken). En hoe meer ik richting overprikkeling ga, hoe intenser ik het hoor en voel. Dan kan ik me opeens storen aan een tablet of geluid van de afzuigkap. Voor mij een goede graadmeter dus. Ook schrik ik bijvoorbeeld snel (en nee, ik heb geen slecht geweten, hoe vaak ik dat wel niet gehoord heb๐Ÿ˜„).

๐—˜๐—บ๐—ผ๐˜๐—ถ๐—ผ๐—ป๐—ฒ๐—น๐—ฒ ๐—ฝ๐—ฟ๐—ถ๐—ธ๐—ธ๐—ฒ๐—น๐˜€
Daarnaast beleven Hoog Sensitieve Personen (HSP’s) emotionele ervaringen diepgaander & intenser. Waardoor je intens kunt genieten van natuur, kunst, muziek enz. Ook voelt een HSP vaak makkelijk aan hoe een ander zich voelt & is gevoeliger voor sfeer. Heel herkenbaar voor mij.
Maar dit kan (uiteraard) ook belastend, vermoeiend en overprikkelend zijn.

๐—œ๐—ป๐—ณ๐—ผ๐—ฟ๐—บ๐—ฎ๐˜๐—ถ๐—ฒ๐˜ƒ๐—ฒ๐—ฟ๐˜„๐—ฒ๐—ฟ๐—ธ๐—ถ๐—ป๐—ด
Een ander belangrijk kenmerk is de diepgaande informatieverwerking van HSP’s. Dit is tijd nodig hebben om informatie die binnenkomt te overdenken en van verschillende kanten te bekijken zodat je de beste beslissing neemt. Door deze intense manier van verwerken lopen veel HSP’s tegen problemen aan. Vermoeidheid, piekeren en perfectionisme liggen op de loer (hier was ik ook heel goed in).

Ook is een sterk rechtvaardigheidsgevoel een kenmerk van HSP en 1 v.d. redenen dat ik jurist werd (wat toch niet bij mij bleek te passen).

Wil jij ook van jouw HSP een kracht maken?
I.p.v. piekeren, meer genieten?
Meer energie en rust door minder overprikkeling?
Zelfacceptatie door meer kennis van jouw HSP?๐Ÿ€

Stuur me een berichtje!๐Ÿ’•