Froukjecoach – Persoonlijke ontwikkeling I Lifecoaching

9 tips voor een smartphone detox


Zit jij ook vaker op je telefoon dan je eigenlijk zou willen? Ik soms wel… Regelmatig beginnen ook m’n klanten over hun mobiele telefoongebruik, dat ze dat graag zouden willen minderen.
Het geeft geen voldaan gevoel en het voelt vaak als energie- en tijdverspilling. Want ook al zit je rustig op een stoel of lig je op de bank of je bed, als je op je telefoon zit en je mail, social media, het nieuws checkt of een spelletje doet of aan het appen bent, je brein heeft het heel druk. Het zijn allemaal prikkels.
Op je telefoon zitten valt dan ook niet onder de categorie ontspanning, helaas… wel onder de categorie inspanning en vaak ook onder de categorie afleiding of verveling…
Die mobiele telefoons zijn mede ontworpen om de gebruiker de hele tijd te verleiden erop te gaan.. en erop te blijven.. al die meldingen op alle apps… het is voor je brein bijna niet te weerstaan… en door de cookies krijg je ook net datgene te zien wat jouw interesse heeft..
Daarom 9 tips om je telefoongebruik te verminderenūüí™ doe je mee?
1. Wil je om bepaalde redenen wel telefonisch bereikbaar blijven? Dan kun je ervoor kiezen om het internet (4g en wifi) uit te schakelen en op een aantal momenten op een dag aan te doen en dan je mail even checken, whatsapp, socials, het nieuws, enz. Bijvoorbeeld ‘s ochtends half 8, s middags half 1 en ‘s avonds half 8. En als je klaar bent snel ‘t internet er weer af, als soort commitment naar mezelf. En voor dringende zaken ben je dan wel bereikbaar. Vaak is het namelijk toch vooral het internet dat ons trekt… en niet zozeer die telefoon zelf.
2. Als je niet pers√© bereikbaar wilt zijn dan kun je je telefoon bijvoorbeeld ook aan de kant leggen, boven of op een andere plek, waar je zelf niet de hele tijd bent. En met jezelf afspreken hoevaak je er op wilt, hoeveel tijd wil je eraan besteden? Zo voorkom je ook dat je ‘m zonder na te denken alweer in je hand hebt.
3. Zet ‘m eens in de vliegtuig modus als je ongestoord een taak wilt afmaken.
4. Ga een paar keer per dag via WebWhatsapp op je laptop de berichtjes beantwoorden. Dat typt vaak sneller dan op de telefoon. En het bakent het wat af. Ook dan weer het gevaar om er langer op te blijven dan je eigenlijk wilt, zet anders de timer op bijv. 20 minuten. En misschien kun je ook even bellen met diegene als je lang heen en weer appt, is ook nog persoonlijker.
5. Bedenk je dat je niet altijd bereikbaar hoeft te zijn. In sommige CAO’s is sinds kort zelfs het recht op onbereikbaarheid opgenomen. Vakbond FNV: “Op je vrije dag hoef je niet meer bezig te zijn met appjes, telefoontjes, invullen van een rooster, etc. Vrij is dus ook echt vrij!” In Frankrijk staat het zelfs al in de wet. Een goede ontwikkeling! Maar niet alleen voor je (eventuele) werkgever/collega’s hoef je niet altijd bereikbaar te zijn, ook niet voor je vrienden of familie, toch? Het is een grote stressgever, dat gevoel dat je altijd ‘aan’ moet staan. Wees je daar bewust van en bepaal zelf of je bereikbaar wilt zijn, laat dit niet bepalen door de buitenwereld of de angst om iets te missen.
6. En wat doe jij ‘s ochtends na het uitzetten van je wekker? Meteen je telefoon checken? Of komt dat later wel? Voor een fijne, ontspannen start van de dag is het goed om even de tijd te nemen zonder meteen de wereld over je heen te laten spoelen via je telefoon.
7. Zet notificatie en push-berichten uit, want het werkt ontzettend afleidend en er wordt geen onderscheid gemaakt tussen belangrijk en onbelangrijk.
8. Schrijf je uit voor zinloze nieuwsbrieven, het beperkt de stroom e-mails.
9. Sinds kort zet ik de kleuren van m’n telefoon op grijs tinten tussen 22 uur en 7 uur. Dit is een stuk minder aanlokkelijk en herinnert mij eraan dat ik vlak voor de nacht niet meer op m’n telefoon wil. Ook kun je per app aangeven hoeveel tijd je eraan wilt besteden en als je op die tijd zit dan krijg je een reminder of hij blokkeert. Veel telefoons hebben die instelling, op de Samsung zit die instelling onder het kopje “digitaal welzijn”. Op de Iphone zit dit onder het kopje Schermtijd.

Met welke tip(s) wil jij iets gaan doen? En wat wil je met de vrijgekomen tijd en energie doen? Wat staat er nog op je wensenlijstje? Die hobby weer oppakken? Dat ene boek lezen?
Veel succes!