Froukjecoach – Persoonlijke ontwikkeling I Lifecoaching

Geniet van de kleine dingen

๐†๐ž๐ง๐ข๐ž๐ญ ๐ฏ๐š๐ง ๐๐ž ๐ค๐ฅ๐ž๐ข๐ง๐ž ๐๐ข๐ง๐ ๐ž๐ง, ๐ž๐ž๐ง๐ฌ ๐ณ๐ฎ๐ฅ ๐ฃ๐ž ๐ฆ๐ข๐ฌ๐ฌ๐œ๐ก๐ข๐ž๐ง ๐ญ๐ž๐ซ๐ฎ๐ ๐ค๐ข๐ฃ๐ค๐ž๐ง ๐ž๐ง ๐ฃ๐ž ๐ซ๐ž๐š๐ฅ๐ข๐ฌ๐ž๐ซ๐ž๐ง ๐๐š๐ญ ๐๐š๐ญ ๐๐ž ๐ ๐ซ๐จ๐ญ๐ž ๐๐ข๐ง๐ ๐ž๐ง ๐ฐ๐š๐ซ๐ž๐ง.
Soms lukt het niet om in het heden te leven en te genieten van de kleine dingen. Ik had het er laatst met een vriendin over: waren die zonsondergangen altijd al zo mooi? In de tijd dat ik nog veel stress had stond ik niet zo vaak bewust stil bij het heden, om bewust te genieten en me te verwonderen over bijvoorbeeld de natuur.
Maar genieten van positieve ervaringen in je leven (hoe klein soms ook) is heel belangrijk voor je welzijn, ook in deze tijd.
Wat is genieten precies? Genieten is iedere gedachte of gedraging die in staat is โ€˜vreugde te geven, te intensiveren en te verlengenโ€™.
Je kunt genieten opsplitsen in:
-genieten van het ๐˜ƒ๐—ฒ๐—ฟ๐—น๐—ฒ๐—ฑ๐—ฒ๐—ป, door mooie herinneringen op te halen. Alleen of samen met familie of vrienden. Of je bewust te verplaatsen naar een andere tijd of plek. Dan beleef je positieve dingen opnieuw.
-genieten in het ๐—ต๐—ฒ๐—ฑ๐—ฒ๐—ป, door echt in het moment te leven. Bijvoorbeeld bewust genieten van een warme douche, van eten, van de natuur, van een goed gesprek. Daarnaast helpt aandachtstraining ook om in het hier en nu te komen, zals yoga, meditatie en ontspanningsoefeningen.
-genieten van ๐˜๐—ผ๐—ฒ๐—ธ๐—ผ๐—บ๐˜€๐˜๐—ถ๐—ด๐—ฒ positieve gebeurtenissen, zoals de voorpret van een uitje of je verheugen op een speciale dag.
Zo breng je het plezier van het verleden en de toekomst ook naar het heden. Probeer een evenwicht te vinden tussen leven in het heden en persoonlijke doelen te stellen voor de toekomst. En ook te genieten van de stappen die je zet op weg naar je doelen. Als je hierbij wel wat hulp kunt gebruiken, neem gerust even contact met me op!
Bron: Sonja Lyubomirsky, De maakbaarheid van het geluk, een wetenschappelijke benadering voor een gelukkig leven. Foto: De Zakenman Sint Nyk