Froukjecoach – Persoonlijke ontwikkeling I Lifecoaching

Hoe creativiteit werkt

Misschien ken je dat wel, dat je onder de douche staat en je opeens iets te binnen schiet waar je eerder niet op kon komen. Of dat je een wandeling maakt en je nieuwe ideeën krijgt of je creativiteit begint te stromen. Ik vind dit een mooi verschijnsel en maak er inmiddels dankbaar gebruik van. Voor het schrijven van een post voor m’n website of social media weet ik dat er vanzelf weer een idee oppopt, op een moment dat ik er soms helemaal niet mee bezig ben. Ik maak dan een notitie of een gesproken bericht en werk het later uit.

Maar dit verschijnsel heeft te maken met het verschil tussen open en gerichte aandacht. Een ander woord voor open aandacht is creativiteit, ontspanning, geen nieuwe informatie opnemen. Een ander woord voor gerichte aandacht is focus, inspanning, nieuwe informatie opnemen. We hebben beide vormen nodig. Ik wissel deze aandachts-vormen nu bewust af. Door op te laden, te ontspannen, geen informatie op te nemen heb je meer open aandacht, en is er ruimte voor nieuwe ideeën en creativiteit. En natuurlijk om je batterij op te laden zodat je de balans bewaart.

Vroeger vond ik mezelf niet zo creatief, dat zag ik als goed kunnen schilderen, tekenen of knutselen. Tegenwoordig heb ik dat beeld wat bijgesteld. Creativiteit is veel meer dan dat. Het gaat ook over creatieve oplossingen bedenken, creatief met taal, omdenken, nieuwe ideeën bedenken, enz.

Maar hoe komt het dat de informatie die je zoekt later wel boven komt of nieuwe ideeën op een onverwacht moment oppoppen? Dat komt omdat er andere gedeeltes van ons brein geactiveerd worden als we de focus loslaten en open aandacht hebben.

Wissel jij open aandacht (ontspannen) ook met gerichte aandacht (focus) af?

Bron: Mark Tigchelaar, Focus aan/uit.