Froukjecoach – Persoonlijke ontwikkeling I Lifecoaching

Zonder schaduw, geen licht

“Ik wou dat ik niet zo gevoelig was, ik word er zo moe en overprikkeld van” zei ze tegen mij. Ze vertelt dat ze veel herkent in de kenmerken van hoogsensitiviteit.

De Amerikaanse psychologe Elaine Aron introduceerde eind vorige eeuw de begrippen “hoogsensitiviteit” en “Highly Sensitive People” (HSP). Bij hoogsensitieve mensen zijn de zintuigen gevoeliger voor prikkels en is de verwerking van prikkels gedetailleerder en meer intens.

Het lijkt erop dat niet-HSP-ers een soort filter hebben in het informatiesysteem, de gefilterde informatie wordt vervolgens verwerkt in de hersenen. Bij een HSP-er ontbreekt dat filter. Er komt dus veel informatie binnen, die allemaal verwerkt moet worden. Ongeveer 20% van de mensen is hoogsensitief. Dit wordt soms ten onrechte vergeleken met iets zweverigs of aanstellerij, maar het is zelfs uit wetenschappelijk onderzoek (met o.a. hersenscans) aangetoond dat HSP-ers een grotere gevoeligheid hebben voor prikkels.

Samen met mijn klant ga ik verdiepen op haar “persoonlijke gebruiksaanwijzing”. Hoe kun je je grenzen bewaken en deze ook aangeven? Hoe kun je meer grip krijgen op de gevoeligheid en voorkomen dat je overprikkeld raakt? Hoe kun je beter op jezelf passen? Welke overtuigingen/patronen zitten in de weg? Enz.

Ook staan we stil bij de lusten en de lasten van HSP. Want naast dat HSP een schaduwkant heeft, brengt het ook mooie eigenschappen met zich mee zoals o.a. empathisch vermogen, inlevingsvermogen en oog voor detail.

En als je de gevoelige kant van jezelf juist afwijst, wijs je eigenlijk een deel van jezelf af.

Voor zelfacceptatie en zelfvertrouwen is het belangrijk dat je ontdekt wie je bent, inclusief je schaduwkanten. Licht en schaduw zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden.

♡Zonder schaduw, geen licht♡

Wil jij ook meer grip krijgen op je leven, op je totaalbalans? Wil je meer rust, meer energie, meer zelfvertrouwen? Laat mij je helpen. Stuur me dan een berichtje voor een vrijblijvend gesprek of download mijn gratis E-book 7 tips voor meer rust, energie en zelfvertrouwen. Ook online coaching mogelijk.