Froukjecoach – Persoonlijke ontwikkeling I Lifecoaching

“De batterij van mijn telefoon laad ik iedere dag op, maar die van mezelf wil ik nog wel eens vergeten” -Oprah Winfrey-

Wat zou het handig zijn als wij, net als onze schermpjes, een persoonlijke batterij zouden hebben waarop we kunnen checken wanneer het tijd is om weer op te laden. Maar gelukkig geeft ons lichaam wel signalen

Wat ik vaak hoor in mijn praktijk is dat er naast alle inspanningen op een dag er te weinig herstel tegenover staat. Er worden teveel ballen in de lucht gehouden. Iemand raakt hierdoor steeds meer uit balans.

En kortdurende stress kan ons lichaam prima aan. Stress is een natuurlijke reactie van ons lichaam die ons in staat stelt om snel en alert te reageren op gevaar. Dit is een belangrijk overlevingsmechanisme als je bijvoorbeeld oog in oog staat met een beer.
Maar als iemand gedurende lange tijd veel stress, veel inspanningen heeft en te weinig herstel dan stapelt de stress zich geleidelijk aan op. De balans is weg.

Je kunt het vergelijken met de metafoor van de kikker in de pan. Misschien ken je het verhaal. Als je een kikker in een pot met kokend water doet, dan springt hij er meteen uit. Maar als je een kikker in een pot met lauw water doet & je verhoogt de temperatuur langzaam, dan lijkt het alsof de kikker dit niet merkt en blijft hij in het water zitten. Ook als het water uiteindelijk kookt…

Zo is het ook bij mensen met stress. Als de stress toeneemt is dit vaak lastig te herkennen, omdat dit zo geleidelijk gaat. Je begint die stress misschien zelfs normaal te vinden. Maar je teert wel steeds in op je reserves en je energieniveau daalt steeds meer. Je pleegt roofbouw. Vaak komen er klachten (signalen) op allerlei vlakken zoals vermoeidheidsklachten, pijnlijke spieren, piekeren, slecht slapen, concentratieproblemen, hoofdpijn enz. En wordt het steeds lastiger om te ontspannen en te genieten. Check de 2e foto voor het verloop van chronische stress.

Is deze post voor jou herkenbaar? Geeft jouw lichaam ook allerlei signalen? Vergeet dan niet te luisteren🙏 en kom gerust eens langs voor een vrijblijvend gesprek (in m’n praktijkruimte of online).