Froukjecoach – Persoonlijke ontwikkeling I Lifecoaching

Tips voor meer zelfcompassie

Niemand was harder voor mij dan ikzelf. Dit kwam door mijn sterke innerlijke criticus, dat is die innerlijke stem die steeds commentaar levert. Die fluistert dat je niet goed genoeg bent, dat je harder je best moet doen, dat je alles perfect moet doen en geen fouten mag maken. De innerlijke criticus heeft een groot negatief effect op je geluksgevoel en zelfvertrouwen. Het geeft stress, disbalans en onrust.

Ben jij streng voor jezelf? Dan is het helpend om zelfcompassie te ontwikkelen. Zelfcompassie betekent vriendelijk, niet veroordelend naar jezelf kijken. Jezelf behandelen zoals je een goede vriend zou behandelen.
Onderzoeker Kirstin Neff heeft zelfcompassie in 3 componenten ingedeeld:
-๐ฌ๐ž๐ฅ๐Ÿ ๐ค๐ข๐ง๐๐ง๐ž๐ฌ๐ฌ: mild zijn voor jezelf op het moment dat je vindt dat je faalt of tekortschiet. Niet alles kan altijd goed gaan.
-๐œ๐จ๐ฆ๐ฆ๐จ๐ง ๐ก๐ฎ๐ฆ๐š๐ง๐ข๐ญ๐ฒ: Het besef dat je nooit alleen staat. Neff: โ€˜Als dingen niet gaan zoals je wilt, gaat dat vaak samen met een gevoel van isolatie. Mensen ontwikkelen een tunnelvisie als ze zich naar voelen.โ€™ Common humanity is het inzien dat lijden en tekortschieten onderdeel uitmaakt van het menszijn: het overkomt ons allemaal. In je moeilijkheden ben je verbonden met anderen.
-๐ฆ๐ข๐ง๐๐Ÿ๐ฎ๐ฅ๐ง๐ž๐ฌ๐ฌ: Op een evenwichtige manier omgaan met je emoties. Je kunt geen compassie met jezelf hebben als je pijn negeert. Maar je kunt je beter niet helemaal laten opslokken door je gevoelens. Door mindfulness observeer je gedachten en gevoelens zoals ze zijn en bekijk je ze van een afstand.