Froukjecoach – Persoonlijke ontwikkeling I Lifecoaching

Schoenmaker, blijf bij je leest?

Een aantal jaren geleden was ik op een feestje met Arno. Ik had een gesprekje met iemand en vertelde enthousiast over m’n plannen van een loopbaanswitch en de coachopleiding die ik wilde gaan doen. Ik merkte dat ze het geen goed idee vond. “Schoenmaker blijf bij je leest” zei ze “Je hebt het goed voor elkaar als jurist, ik zou het niet doen als ik jou was.”

“Als ik jou was” zei ze, en daar zit ook het grote verschil in perceptie: zij is mij niet. Misschien had zij altijd al een droom om jurist te worden? Of wilde me behoeden voor verkeerde keuzes? Ik had in ieder geval een droom en was vastbesloten die achterna te gaan.

Ik zei toen tegen haar: “Maar ik wil helemaal niet meer als jurist werken. Ik wil juist een beroep gaan doen waar ik mijn empathische, gevoelige kant kan gebruiken. Dat is wie ik ben, niet een zakelijke jurist die professioneel aan het ruziemaken is of ruzies aan het voorkomen is met contracten en algemene voorwaarden. Ik ben juist veel meer van de harmonie.” Ze begon het na m’n uitleg al iets meer te begrijpen.

Soms reageren mensen niet positief op je plannen of brengen je aan het twijfelen terwijl je net een knoop hebt doorgehakt.
Ik ben door de jaren heen (en door mijn switch) echt gaan inzien dat sommigen reageren vanuit hun eigen perspectief en hun eigen waarden. Hoe zij hun leven graag zouden leiden.

Ik weet ook nog goed dat iemand na m’n switch zei: “Dit werk past veel beter bij je volgens mij, ik vond het beroep van jurist ook al niet zo goed bij je passen.” Ook die reacties waren er. ❤️

Dit onderwerp doet me denken aan een klant die overwoog om te emigreren. Veel mensen om haar heen raadden het haar af omdat ze niet wilden dat ze zou gaan. Dus een objectief advies of objectieve reactie krijgen was lastig. De klant vond het heel fijn dat ik niet emotioneel betrokken was en objectief met haar naar haar plan kon kijken. Inzoomend op haar dromen, waarden en kwaliteiten.

Iedereen is anders en heeft andere voorkeuren, wensen, kwaliteiten en waarden.

Volg het pad van JOUW dromen, niet het pad van andermans dromen of verwachtingen. 🍀💫