Froukjecoach – Persoonlijke ontwikkeling I Lifecoaching

Bepaalt je agenda “ja” of “nee”?

bepaalt je agenda ja of nee?

Of weeg je nog meer mee?

Stel, je krijgt een datumvoorstel voor een vergadering op een woensdagavond voor een bestuur waar je in zit. Je kijkt in je agenda en ziet dat er niets staat. Je kan dus.

Maar is het volgens je persoonlijke gebruiksaanwijzing ook verstandig? Die gebruiksaanwijzing die ervoor zorgt dat je in balans blijft.

Toen ik een tijdje niet lekker in m’n vel zat ben ik gaan leren om beter op mezelf te passen. Vooral in het begin plande ik daarom maar 1 activiteit op een dag. En de rest uitrusten, voor zover dat kon met jonge kinderen. Langzaamaan ben ik dat gaan uitbreiden. Maar op een gegeven moment voelde ik dat ik ‘t niet verder WILDE uitbreiden. Ik wilde niet weer terug naar die oude modus.

Zo wil ik maar 1 of 2 avonden door de week iets plannen. Ik sport daarom ook bewust op ochtend. Ik vind ‘t namelijk fijn om ’s avonds de tijd te nemen met de kinderen (die steeds later op bed gaan) en vind het fijn om op tijd op bed te gaan. Dat is een deel van mijn persoonlijke gebruiksaanwijzing.

Naast je balans speelt er dus nog iets mee. Namelijk of je ook wilt. WIL je ook afspreken, helpen, enz.

𝘈𝘧𝘴𝘱𝘳𝘒𝘒𝘬 π˜ͺ𝘴 𝘒𝘧𝘴𝘱𝘳𝘒𝘒𝘬?
Misschien wat minder makkelijk om β€œnee” te zeggen als je bijvoorbeeld in een bestuur zit. Dan zeg je vaak “ja” tegen een langere periode. Ook dan kan het gebeuren dat je in de tussentijd teveel ballen in de lucht krijgt. Door bepaalde levensgebeurtenissen of doordat je merkt dat je steeds verder uit balans raakt waardoor je misschien eerder wilt stoppen.
“Afspraak is afspraak” denk je dan misschien en dat is ook een heel mooi uitgangspunt. Maar die leefregel mag soms toch wijken om weer beter op jezelf te passen. Want als je zelf uit balans raakt kun je straks even niemand meer helpen en nergens meer “ja” op zeggen.

Dus terugkomend op m’n eerste vraag of je ja of nee zegt op een voorstel: Kijk ook naar de rest van je week. Check of die avond niet beter een rust moment kan zijn. En check of het nog realistisch is wat je allemaal op je bordje hebt, WIL je het ook (nog)?