Froukjecoach – Persoonlijke ontwikkeling I Lifecoaching

“Ik ben niet zo sportief”

“Ik ben niet zo sportief” hoorde ik mezelf vorig jaar nog zeggen tegen de eigenaar van de sportschool. Ik had een tijd daarvoor al ontdekt dat dit een niet-helpende overtuiging is. En toch floepte hij d’r weer uit. Zo gaat dat met die overtuigingen. Het duurt soms even voordat ze uit je systeem zijn. En soms blijven ze bij je, en mag je zelf opletten en bewust zijn van deze gedachten. Maar ik zei het dus weer, daar bij de sportschool. Misschien deed ik dat wel om mezelf wat in te dekken😊. Maar onbewust heeft deze overtuiging er mede voor gezorgd dat ik niet genoeg bewoog. Want het werd ook een excuus. “Ik ben niet zo sportief en wel een boekenwurm”, dus ik ging dan lezen i.p.v. bewegen. Ik mocht mezelf dus een ander verhaal gaan vertellen. En ook de omschrijving van sportief voor mezelf wat gaan bijstellen. Je hoeft geen marathon te kunnen lopen om sportief te zijn. Voor mij is sportief dat ik de kinderen geregeld op de fiets naar school breng, regelmatig wandelingen maak, momenteel naar het outdoor fitness-park ga in ons dorp en naar tennisles ga. Ik zie het nu eigenlijk vooral als buiten in beweging zijn. Iets wat goed is voor mij (zowel fysiek als mentaal), iets wat belangrijk is en waar ik tijd voor wil inruimen. Iets wat in mijn categorie zelfzorg valt. Dus ik zeg nu tegen mezelf dat ik best sportief ben & dat helpt me 😊.Maar zo gaat dat dus met overtuigingen, met datgene wat je gelooft. We hebben de neiging om ons gedrag te laten bepalen door onze overtuigingen. Maar er zit ook nog een laagje onder: de laag van je identiteit. Alles waar je “ik ben” voor zet kan namelijk op identiteitsniveau doorwerken. Want veel mensen hebben de neiging om hun identiteit af te leiden van hun denken. Het gevaar is dat als je denken erg negatief is er gauw een negatief zelfbeeld kan ontstaan. Ik ben zwak, ik ben niet goed genoeg, ik ben slap, ik ben niet belangrijk enz. Het mooie is: als je je overtuigen gaat onderzoeken en herschrijven en aan de slag gaat met je zelfbeeld (identiteit) komt er zoveel meer ruimte voor rust, voor energie en voor zelfvertrouwen. Wil jij dat ook? Stuur me dan een berichtje voor een gratis gesprek.