Froukjecoach – Persoonlijke ontwikkeling I Lifecoaching

Verwar nadenken niet met piekeren

Als je piekert heb je een eindeloze reeks negatieve gedachten die maar door je hoofd blijven spoken. En dit leidt jammer genoeg niet tot nieuwe inzichten en oplossingen.
En daar zit ook het grote verschil tussen nadenken en piekeren: nadenken leidt tot een oplossing en/of nieuwe inzichten en piekeren niet. Misschien herken je het wel, wanneer iets je helemaal in de greep heeft. Ik was hier ook heel goed in. Je zit dan in een vicieuze cirkel waarin je het probleem in je hoofd steeds herhaalt… Misschien komen er ook steeds meer worst-case-scenario’s bij. Dit alles kost veel waardevolle tijd en energie en kan leiden tot veel stress, fysieke klachten, slecht slapen, angst, een negatief zelfbeeld, onzekerheid, keuzestress enz.

Tijdens een coachtraject komt het thema piekeren vaak aan bod. Een belangrijke stap om van piekeren af te komen is te gaan herkennen wanneer je aan het piekeren bent. Dat je in feite je negatieve gedachtenstroom van een afstandje kunt gaan zien. Dat je niet meegesleurd wordt met de stroom, maar dat je de stroom vanaf de kant gaat bekijken.

Piekeren zit met name op het vlak van je Mentale kracht (één van de 5 dimensies waarop ik coach), waar het gaat over je mindset, je gedachten, je overtuigingen en het vergroten van je veerkracht. Met gesprekken en verschillende coach-methodieken krijg je waardevolle inzichten en tools op het pieker-vlak.

Ook het stuk Zingeving (één van de andere dimensies) is hierbij heel belangrijk. Zodat je gaat beseffen en voelen wat voor jou écht belangrijk is in je leven (jouw waarden). Dat je weet wie je ten diepste bent en wat jouw identiteit is. Als dit voor jezelf helder wordt kun je zaken ook makkelijker naast je neerleggen of bij een ander laten.

Wil jij ook rust in je hoofd en weer grip krijgen op je leven?
Vraag een gratis inspiratiegesprek aan op www.froukjecoach.nl/inspiratie-gesprek/