Froukjecoach – Persoonlijke ontwikkeling I Lifecoaching

Vrouwelijke cyclus

Vrouwelijke cyclus

Als je me al een tijdje volgt weet je dat ik ook regelmatig ervaringen en inspiratie deel vanuit m’n eigen persoonlijke ontwikkelingsreis.

Daarnaast deel ik over Mindset, Zingeving, Emoties, Leefstijl en Eigen regie. Alle 5 dimensies van het leven waarop ik coach.
Als coach help ik vrouwen om meer rust, meer energie en meer zelfvertrouwen te krijgen. Beter op zichzelf te gaan passen en van zichzelf ook een prioriteit te maken. 

Een belangrijk persoonlijk inzicht van de afgelopen jaren, wat ook een puzzelstukje op z’n plek deed vallen, is de invloed van de vrouwelijke cyclus op je leven.

Ik ben de vrouwelijke cyclus nog meer gaan doorgronden. Bij mezelf, maar ook door er veel over te leren. Ook met m’n klanten komt dit onderwerp regelmatig ter sprake. Omdat het invloed heeft op hoe het met je gaat.

Wat ik een mooi inzicht vind is dat de vrouwelijke cyclus ook verschillende seizoenen heeft, net als de jaargetijden.
Vrouwen die in de vruchtbare leeftijd zitten hebben deze verschillende stadia.

๐——๐—ฒ ๐˜€๐˜๐—ฎ๐—ฑ๐—ถ๐—ฎ:

De ๐˜‡๐—ผ๐—บ๐—ฒ๐—ฟ van je cyclus is rond je ovulatie. Dan voel je je meestal sterker, energieker, vitaler en je libido is hoger.
Ook vanuit de evolutie is dit goed te verklaren want dat is het moment om een partner te vinden en voor nageslacht te zorgen.

De ๐—ต๐—ฒ๐—ฟ๐—ณ๐˜€๐˜ is de fase daarna, in aanloop naar je menstruatie. Er vindt een hormoonwisseling plaats. Sommige vrouwen krijgen dan last van premenstruele klachten en soms last van PMS (Pre Menstrueel Syndroom).
Vrouwen krijgen in deze fase soms last van o.a. een veranderende gemoedstoestand, pijnlijke borsten en zijn emotioneel gevoeliger.

De ๐˜„๐—ถ๐—ป๐˜๐—ฒ๐—ฟ is de periode van je menstruatie. Veel vrouwen zijn dan minder energiek en ook gevoeliger dan normaal. Vaak hebben we de behoefte om dan wat meer naar binnen te keren. 

Daarna volgt de lente, dit is de fase voor je ovulatie. Door de verandering in hormonen ben je in deze fase juist vaak weer energieker, meer zelfverzekerd en creatiever.

Meebewegen
Ik merk echt dat ik in de lente en zomer van mijn cyclus meer energie heb. Ik ga dan bijvoorbeeld opeens dingen opruimen. Daar had ik in de herfst dan niet eens over nagedacht. Dan zit ik wat meer in een andere flow. Dan heb ik bijvoorbeeld soms zin in koffie met melk en suiker terwijl ik normaal geen koffie drink.
Wat er dan eigenlijk achter zit is dat m’n lijf op zoek is naar meer energie. Ik weet inmiddels dat die koffie en suiker me eerst een gejaagd gevoel geven en daarna alleen maar minder energiek maken. Dus ik pak dan liever een handje nootjes. Maar het is fijn om het patroon te herkennen en te kunnen verklaren.

Cyclustracken
Tip: probeer je cyclus bij te houden en te ontdekken of je een patroon herkent en welke behoeftes je dan hebt.
Want door in de flow van je cyclus mee te gaan, en jezelf niet te forceren als je even niet zo in je kracht staat en erop te vertrouwen dat dat binnenkort wel weer komt, dan leeft het een stuk lichter.

Om daarnaast ook minder last te hebben van de hormonale schommelingen is het stuk leefstijl heel belangrijk. Zoals voeding, beweging, ontspanning en slaap. En een helpende mindset te ontwikkelen en stress te reduceren. Thema’s waar ik als coach bij help.
Vooral in de herfst en winter van je cyclus is stress en een ongezonde leefstijl een trigger om meer klachten te ervaren. 

Nog een extra tip wat mij heeft geholpen: dat m’n partner ook weet waar ik ongeveer zit in m’n cyclus. Zodat ik en m’n hormonen zich niet tegen m’n partner keren (wat in het verleden wel eens gebeurde). Maar dat m’n partner en ik samen tegenover de hormonen gaan staan. Ik zie dat ook helemaal voor me als beelddenker. Het zorgt voor (h)erkenning, meer begrip en houdt het ook wat luchtiger. En dat helpt mij en ons, wellicht jou/jullie ook!

Cyclusgestuurd leven
Dat je je gedurende je cyclus dus steeds wat anders voelt heeft te maken met de seizoenen en dat er in elk seizoen andere hormonen dominant zijn.

Luister naar de signalen van je lichaam om mee te bewegen en herken en erken de natuurlijke schommelingen in je lijf. Go with the flow.

En probeer stress te reduceren en te werken aan een gezonde mindset en leefstijl.

Voel je dat het tijd is stappen te zetten? Voor jouw geluk en balans? Wil jij samen met mij hiermee aan de slag? Jezelf op 1 zetten en beter op jezelf gaan passen? En meer rust, meer energie en meer zelfvertrouwen krijgen?
Neem dan contact met me op voor een gratis vrijblijvend gesprek.

Tip: Veel werkgevers zijn bereid de kosten van de coaching te voldoen vanuit het potje persoonlijke ontwikkeling, scholing, stressreductie of verzuimpreventie. Coaching is vaak een win-win situatie voor werknemer en werkgever. Wellicht heb je voor dit jaar nog een budget waar je aanspraak op kunt maken of kan dit budget in het leven geroepen worden. Niet geschoten is altijd mis! Ik kan je hier eventueel bij helpen. Dit kan ook allemaal besproken worden in het vrijblijvende gesprek. 
Voel je welkom!